+31 (0)342 404500 info@wienese.nl

Hoe gebruikt u een ladder veilig?

Veilig gebruik ladder

 

Hoe gebruikt u een ladder veilig? In deze blog leest u 7 tips van de specialisten van Wienese over het veilig gebruiken van ladders.

 

Werkt u geregeld op (grote) hoogte? Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee.  U weet ook wel hoe eenvoudig gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een val kan ernstige gevolgen hebben. Het is geen overbodige luxe is om veilig de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dit begint in de praktijk al heel simpel met het veilig gebruiken van uw ladder. Hoe u dit makkelijk toepast leest u in deze blog aan de hand van 7 tips.

9

Tip 1: zorg voor een stabiele ondergrond

De ladder dient op een stevige, vlakke en stabiele ondergrond te staan. Voor extra stabiliteit en voldoende antislip, gebruik een Wienese laddermat en voorkom hiermee het wegglijden of wegzakken van uw ladder. De rubberen laddermat zorgt er ook voor dat er geen schade ontstaat aan de ondergrond.

9

Tip 2: Size matters!

Gebruik een ladder met voldoende lengte. De ladder moet bijvoorbeeld één meter boven het dakvlak uitsteken om veilig op en af te stappen. Let hier goed op voor ultieme veiligheid.

9

Tip 3: Antislip, ook voor ladders

Let erop dat de ladder niet kan wegglijden. Een ladder met anti-slipvoeten, een stabilisatiebalk of een rubberen Wienese laddermat biedt meer stabiliteit. Let erop dat de voetdoppen in goede staat zijn en laat de ladder 1x per jaar keuren. Hierdoor kunt u veilig de ladder op en af.

9

Tip 4: plaats de ladder in stabiele opstelling

Zorg voor een stabiele opstelling van de ladder door deze in een hoek van 70º te zetten. Dit kunt u zelf gemakkelijk controleren door uw tenen tegen de onderkant van de ladder te zetten en de ladder vast te pakken met de armen gestrekt vooruit. Kunt u niet bij de ladder of zijn uw armen niet gestrekt, dan dient u de hoek aan te passen.

9

Tip 5: voorkom uitglijden op de ladder

Uw eigen uitrusting is ook belangrijk: draag zelf stevige en droge (werk)schoenen met antislipzolen om uitglijden op de ladder te voorkomen.

9

Tip 6: heeft de ladder spreidstandbeveiliging? Gebruik het dan!

Maakt u gebruik van een vouwladder of een reformladder? Let er dan op dat de scharnieren in de juiste (vergrendelde) positie staan en pas de drukvaste spreidstandbeveiliging toe.

9

Tip 7: Regelgeving

Zorg dat u voor het gebruik van de ladder op de hoogte bent van het actuele A-blad Ladders en trappen.

Veilig gebruik van supreme ladder

Om veilig op hoogte te kunnen werken, is kennis van valbeveiliging en het beperken van risico’s noodzakelijk. We denken dat onze tips het verschil kunnen maken tussen ‘blijvend letsel’ of ‘het is gelukkig goed afgelopen’.

 

Laten we samen de veiligheid op de werkvloer verhogen. Wienese Klimmaterialen: veiligheid voorop!

 

Wienese heeft een enorme range aan aluminium ladders. 

Klik hier voor een overzicht van de ladders waaruit u kan kiezen.

Heeft u vragen over veilig werken op hoogte of andere vragen over uw ladder?

Neem gerust contact op met de specialisten van Wienese. Zij helpen u graag!

Neem contact met ons op

Energieweg 36, 3771 NA Barneveld