+31 (0)342 404500 info@wienese.nl

Nieuwe norm Rol- en vouwsteigers EN1004:2020

Normblad EN1004 ook voor de vouwsteiger

Bij Wienese Klimmaterialen is veilig werken op hoogte prioriteit nummer 1. De laatste ontwikkelingen op het gebied van normen en wetten volgen wij daarom op de voet. Nieuwe voorschriften zorgen immers voor meer veiligheid. Zorg ervoor dat u helemaal up-to-date bent en lees onze nieuwe blog over de wijzigingen voor de vouwsteigers want voor deze kleine rolsteigers met een platformhoogte vanaf 0 meter is het normblad EN1004 ook aangepast.   

In onze eerdere blog over de wijzigingen in het Europese normblad EN1004 kon u al duidelijk lezen en zien wat de gevolgen zijn voor de opbouw van uw rolsteiger. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van deze wijzigingen zodat u waar nodig nog maatregelen kunt nemen voordat het buitenseizoen weer begint. 

 

Vouwsteigers

Het normblad is nu ook van toepassing voor kleine rolsteigers met een platformhoogte vanaf 0 meter. Oftewel de vouwsteiger!

De vouwsteiger dient nu dus ook aan dezelfde stabiliteitseisen te voldoen. Daarnaast dient net zoals bij een rolsteiger valgevaar te worden voorkomen. Hieronder ziet u wat dit voor uw vouwsteiger inhoudt.

Op deze simpele manier maakt u uw vouwsteiger weer helemaal up-to-date:

Voor een bestaande vouwsteiger kan, om aan de norm te voldoen, een extra horizontale schoor en 4 kleine stabilisatoren worden aangeschaft. Deze zijn bij onze dealers verkrijgbaar.

Op het moment dat er sprake is van extra valgevaar, zoals bij het werken op verdiepingsvloeren waarbij de kans bestaat dat er arbeidsmiddelen van de verdiepingsvloer kunnen vallen (vastgesteld op basis van RI&E), is aan 3 zijden een kantplank noodzakelijk.

 

Voor vouwsteigers met een platformhoogte vanaf 1 meter : 

  • Heup- en knieleuningen dienen rondom te worden aangebracht.
  • Kantplanken dienen rondom te worden aangebracht.
  • De vouwsteiger dient voorzien te worden van een platform met luik.

 

Deze wijzigingen hebben ook betrekking op bestaande vouwsteigers!

Zorg dus dat u goed bent voorbereid en dat u het juiste materiaal voor handen hebt.

Benieuwd of deze normeringswijzigingen van invloed zijn op uw huidige klimmateriaal of heeft u een andere vraag over deze normen en wetten?

Neem dan contact op met een van onze medewerkers! Wij helpen u graag.

Voor vouwsteigers met een platformhoogte tot 1 meter:

Nieuwe norm vouwsteigers EN1004:2020

Neem contact met ons op

Energieweg 36, 3771 NA Barneveld